The new Photo Albums adress is...

http://picasaweb.google.com/fotis.kalafatis.2
The old one still contains the material from this 1st one year, but from now on the 2nd year will appear on the new address.
As you may already know, the blog train has come to a halt.
Of course I will keep on posting pictures...so stay in a sense... tuned (?)

Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Thai Cuisine

DSC08314

Με τον Λιι,Τσόνγκ, Γουυύ, το είχαμε προ-κανονίσει. Γνώστη η Ταϋλανδέζικη κουζίνα για τους κινδύνους της, γνώστη και η αφραγγία μας(πείτε την τσιπιά, αν δεν πιστεύετε στην διατύπωση μου) όποτε ήταν κανονισμένο: 11 μέρες ταϋλάνδη, 8 τουλάχιστον γεύματα στα ΜακΝτόναλντς. Είχα φροντίσει και καθώς έψαχνα HSBC ATM να ψάξω και που/πόσα/αν έχει υποκαταστημάτα μακντόναλντς για να πηγαίνω να κάνω την κατάθεση, οπότε και ήμουν έτοιμος για νέες γευστικές εμπειρίες.

Τελικά όσες φορές πήγα στην HSBC για να σηκώσω λεφτά, άλλες τόσες πήγα και στου Ρόναλντ.

Καμία. Η φωτογραφία είναι καθώς περνούσαμε απο απ'εξω και κατευθυνόμασταν αλλού. Παρατηρήστε την στάση του Ρόναλντ που είναι η στάση χαιρετισμού των Ταϋλανδών. Τα χέρια ενωμένα στο ύψος του στήθους φυσιολογικά, ή πάνω απο το κεφάλι για έκτακτα πρόσωπα. Του στύλ; Του στύλ ο αγαπημένος μας βασιλιάς! Στην ταϋλάνδη ζει και βασιλεύει ενας βασιλιάς τον οποίο βλέπεις σε κάθε κτήριο αφού όλοι συναγωνίζονται για το ποιος θα βάλει την πιο μεγάλη φωτογραφία για πρόσοψη στη επιχείρηση του. Όταν μάλιστα πρόκειται για επιχειρήσεις δυτικού τύπου, οι ουρανοξύστες στολίζονται με ολόσωμη φωτογραφία πολλών ορόφων!

Φαγητό στην Ταϋλάνδη είναι τα χρώματα, όμως κάποιοι επαυξάνουν: Η Ταϋλανδέζικη κουζίνα θεωρείτε απο όλο τον κόσμο ένας απίστευτος γευστικός πολιτισμός, και για τον λόγο του αληθούς, το τι είδα δεν λέγεται.

Κυριολεκτικά δεν λέγετε, όποτε και δεν θα σας το πώ, μιας και είμαι ο πλέον ακατάλληλος να μιλήσω για φαγητό. Το μόνο που ξέρω, είναι οτι το στόμα μου μονίμως θύμιζε τον Υμηττό στα γερατειά του. Φωτία αγαπητοί συνάδελφοι, φωτιά στα μπαντζάκια, τα μανίκια και το στόμα μας. Οι Ταϋλανδέζοι δεν γνωρίζουν τι θα πεί πιπεριά κόκκινη - δεν έχουν κάν λέξη για αυτήν. Αν χρειαστεί να αναφερθούν, απλά την δείχνουν: Υπάρχει πάντα ενα κομματάκι κολλημένο αναμεταξύ των δοντιών τους.

Ρύζι, Πιπεριά, Γαρίδα και Καρύδα. Αυτά σας φέρνω σαν παρατήρηση. Στα μαγειρευτά τους απίστευτες γεύσεις -θαμένες όμως σε καπνισμένα τοπία- σε αντίθεση με τα σνακς τους (πάντα με βάση φρούτα) που πάλι απίστευτα είναι, άλλα δροσίζουν. Καρύδα στο φαγητό, καρύδα παγωτό. Μάνγκο στην σχάρα, μάνγκο μπακλαβάς. Όσο απίστευτα είναι τα φρούτα τους και η ποικιλία τους, άλλο τόσο είναι και οι τρόποι που τα πλασάρουν σε διαφορετικά γλυκά. Μιας και το επίπεδο μας δεν μας επέτρεπε να συζητήσουμε και να ονοματίσουμε όπως έκανε ο αδάμ όλα αυτά τα πράγματα περιοριστήκαμε στην αισθητηριακή καταγραφή τους:

Έτσι λοιπόν, σαν παρατηρητές, καταβροχθίζαμε. Οι φωτογραφίες μιλάνε όσο εμείς τρώμε