The new Photo Albums adress is...

http://picasaweb.google.com/fotis.kalafatis.2
The old one still contains the material from this 1st one year, but from now on the 2nd year will appear on the new address.
As you may already know, the blog train has come to a halt.
Of course I will keep on posting pictures...so stay in a sense... tuned (?)

Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2007

Στο μεγάλο τοίχος




Τελικά οι προετοιμασίες αποδείχθηκαν αποτυχία! Σύντομα βρεθήκαμε κάτω απο τον ήλιο να μας τηγανίζει! Μάταια ελπίζαμε οτι στην επόμενη κορυφή θα είχε τόσο κρύο που θα άξιζε το κουβάλημα όλων αυτών των ρούχων! Οι σκέψεις μας ήταν παίζαν μεταξύ μιας άτυχης πρόγνωσης απο εναν οδηγό -ο οποίος λίγο πριν βγούμε μας είπε οτι δεν είχε ανέβει ποτέ στο τοίχος- και ενος οδηγού ο οποίος εσκεμένα μας παραπληροφόρισε και μας οδήγησε σε δικό του μαγαζί για να αγοράσουμε προϊόντα!

5ευρώ στην είσοδο.
Τεράστιο το τοίχος. Απλά τεράστιο. Ούτε ψηλό, ούτε εντυπωσιακό (τουλάχιστον όχι στο τμήμα που πήγαμε το simatai γιατί άλλου ακούσαμε οτι είναι ψηλό και παχύ) και το τοπίο δεν εναλλασσόταν τόσο πολύ. Όμως το μέγεθος του, ήταν πραγματικά αυτό που κάνει την όλη ουσία. Περπατούσαμε 5 ώρες με τα κεφάλια στα βήματα μας, τα αγύμναστα πόδια μας έτρεμαν απο το ανεβοκατέβασμα και το τοίχος απλά δεν τελείωνε. Που και πού ενας μογγολός ή Κινέζος ήθελε να σου πουλήσει τουριστικά. Οι φωτογραφίες τα λένε όλα.
Μέτα απο 3 ώρες περπάτημα, κάνα μισάωρο απο το σημείο που υπολογίζαμε οτι θα βγούμε βλέπουμε μπροστά μας 3 τύπους να κόβουν εισιτήρια!
Μα εμείς έχουμε εισιτήρια! Ναι, άλλα πρέπει να ξαναπληρώσετε αλλιώς πρέπει να γυρίσεται πίσω (3ώρες)! Προσπαθήσαμε να περάσουμε κάνοντας ντού, άλλα ο security guard που απλά στεκόταν έξυπνα στην μοναδική καμάρα, έστησε το πόδι του και έκοψε την πορεία. Οι απίστευτοι αλήτες, ούτε μας πληροφόρησαν οτι πρέπει να πληρώσουμε άλλα τόσα για να βγούμε! Σε αυτή την χώρα, όλοι κάνουν τον κινέζο.
Το κατάπιαμε και αυτό και περπατήσαμε προς την έξοδο, την οποία λαχταρούσαμε τόσο.

Ξαφνικά στα τελευταία 150μ υπήρχε μια γέφυρα και ενα Τρολ πάνω της να ζητάει να πληρώσουμε για να περάσουμε!
Εδώ γελάς ή κλαίς, άλλα οταν βιάζεσαι να φύγεις απο εκεί, απλά πληρώνεις. Διασχίζουμε την γέφυρα και επιτέλους φτάνουμε στην έξοδο του άλλου checkpoint.
Τελική εντύπωση; Τίποτα το σπουδαίο. Εντυπωσιακά μακρύ, άλλα για να το καταλάβεις αυτό, ή πρέπει να στο πούνε οι πατούσες σου, ή να το δείς με αεροπλάνο. Όμως σαν διαδρομή δεν αξίζει κάτι, και δεν βλέπεις κάτι παραπάνω απο αυτά που βλέπεις στα πρώτα 100μ.
Άποψη μου λοιπόν οτι δεν χρειάζεται να το περπατήσει κανείς. Και πιο ξεκούραστο και πιο οικονομικό είναι και λιγότερο θυμό γεννάει απο τα τραγελαφικά κόλπα των Κινέζων για να βγάζουν χρήμα. Ίσως είναι καλά να πάς σε ένα απο τα σημεία έναρξης (και μάλλον σε εκείνο που δεν επικοινωνεί με αυτά που είδα και θεωρητικά εκεί το τοίχος είναι ψηλό και φαρδύ) να περπατήσεις 100μ μπρός, 100 μέτρα πίσω, να βγάλεις 12 φωτογραφίες, να χαζέψεις το ομοιόμορφο τοπίο της Μογγολίας (που είναι όλοϊδιο με της Κίνας και είναι απλά πράσινοι λόφοι) και να γυρίσεις πίσω, ξεκούραστος (όσο γίνεται γιατί η κάθε διαδρομή είναι 3ώρες) και γρήγορα γρήγορα να πας για τα ψωνιο-ψώνια σου στην fake market (Silk road market)
Posted by Picasa